Reklama
 
Blog | Martin Pešek

Zákaz procitnutí – Matrix opět útočí

Stejně jako většina obyvatel ČR jsem zaznamenal tzv. Growshop aféru, tedy hromadné zabavování zboží nabízených v českých growshopech a s tím spojené zatýkání a obviňování jejich provozovatelů z šíření toxikomanie. Nutno říci, že mě tato kauza zaujala ze dvou pohledů. Jeden je pohled právníka – advokáta, druhý je pohledem člověka, který ač není uživatelem marihuany, má s touto rostlinou nemalou zkušenost, zkrátka „pár brček smotl“, především v době vysokoškolských studií, konečně jsem si vědom jejího léčebného potenciálu, což už i naši zákonodárci museli taktéž přiznat.

Z právního pohledu vidím především celou věc jako mezitimní, ne zcela ukončený, jinými slovy proti rozsudku Nejvyššího soudu ČR byla podána ústavní stížnost a nelze tedy předjímat konečný výsledek. To samozřejmě neznamená, že rozsudek není pravomocný. Nicméně druhým otazníkem zůstává, zda může nově vydaný judikát změnit ze dne na den chápání trestné čínnosti. Řečeno slovy právní nauky „neznalost zákona neomlouvá“. V tom není problém, nicméně platí i (a to bez výjimky), že „neznalost judikatury neomlouvá“ ? Pokud Nejvyšší soud ČR „překreslil“ problematiku tzv. growshopů, pak by bylo zcela vhodné, aby nová právní situace nebyla aplikována ze strany Policie ČR šikanózně tak, jak to vidíme v dnešních dnech.

Je však na místě se zeptat, zda si ad absurdum mohu otevřít vedle sebe dva krámky, řekněme každý provozovaný jiným subjektem, a do těch rozdělit nabízené zboží tak, aby vlastně ani jednom growshopu nebyl k mání celý „závadný sortiment. Nicméně prakticky jsem pořád schopen jednoduše si obstarat veškeré informace a zboží pro pěstování marihuany (?).

Reklama

Dle mého názoru stát není schopen ovlivnit množství spotřebované marihuany na našem území. Stálo by za to si přiznat, že legalizace nepřinese s sebou více uživatelů oproti dnešnímu stavu, resp. kdo si chce dnes „zahulit“, nemá problém si marihuanu koupit nebo vypěstovat. Ten, kdo si zakrývá oči je opět stát, zákonodárci, vláda, senátoři, poslanci. Můj dojem je, že více než pronájem Grippenů (které vidělo pár tisíc lidí na dnech NATO v Mošnově), potřebujeme stanovit pravidla pro daleko běžnější záležitosti, např. užívání marihuany.